Har du en liten designerspire innebygd i kroppen?  Går du og tenker på en eller flere ideer du gjerne skulle ha realisert men er usikker på hvem hva hvor osv.? Da kunne kanskje en designer konkurranse være noe for deg. Det er nemlig mulig både å tjene litt penger og å få støtte til å realisere sine ideer dersom du er god nok og et firma (eller flere) finner interessen for ditt design og ønsker å videreutvikle det.

Du kan både bli TV stjerne og virkelig skyte fart i en karriere dersom du skulle gå til topps i en av de riktige konkurransene. Hvilken som er den riktige er vel veldig vanskelig å utpeke på forhånd. Her er det nok en del tilfeldigheter som avgjør, samt hvilke promoteringer både konkurransen gjør og ikke minst hva du selv promoterer etter en eventuell seier.

TV internasjonalt og nasjonalt

Det har vært og kanskje fortsatt er en del TV programmer rundt omkring i verden hvor en utvalgt gruppe designerspirer konkurrerer. Det være seg alt fra klesdesign eller fashiondesign, som kanskje er det mest riktige ordet, til møbeldesign eller ja alle slags former for design kan det konkurreres i.

I Norge er det vel programmet med navnet Designerspirene som gikk på Tv3 i 2007 hvor 13 deltakere skulle designe eller skape det beste antrekket på en begrenset tid som er det mest kjente. Her måtte det altså jobbes under stort press og være meget effektiv for å oppnå resultater. Hver uke skulle antrekkene vises frem på catwalken av en tildelt modell. Dette var en norsk versjon av det amerikanske programmet «Project Runway». Designerspirene programmet ble ledet av Vendela Kirsebom Thommessen.

Vinneren av programmet fikk ikke bare heder og ære fra å ha vært på TV i mange uker, men vant og; 150 000 kroner i kontanter, syutstyr til en verdi av 40 000 kr og en motereportasje i ELLE-magazine. Vinneren fikk også vise frem sin kolleksjon på Oslo Fashion Week og fikk en tur til Olympus Fashion Week i New York. Hva verdien var på disse tre sist nevnte premiene er vel nesten ikke mulig å verdsette. Her kunne man jo være heldig å starte en karriere innen designeryrket.

Project Runway i Amerika

Om den amerikanske versjonen av designerspirene – project Runway er orginalen og det første programmet i sitt slag vites ikke. Men det var her norsk TV hentet inspirasjon til å skape sitt program. Men selv om programmet ikke ble noen suksess i Norge, så spilles den amerikanske versjonen fortsatt i dag etter at det ble startet opp i 2004.

Project Runway bilde via Flickr
Project Runway via Flickr

WorldWide

Det er et 20-30 talls land som har hentet inspirasjon fra dette amerikanske programmet – Project Runway. Noen land ble det bare en eneste sesong – som i Norge – mens andre land har hatt det gående i flere sesonger. Og det er fortsatt land som har startet opp i 2016 og det er land som planlegger oppstart av programmet i 2017.

Asia er stedet hvor programmet har blitt tatt best imot i tillegg til Amerika og det er nettopp i Asia det er land som planlegger oppstart av programmet i 2017.