Tidligere har jeg skrevet om webdesign og flere nærliggende temaer. Nå føler jeg meg litt mettet på det emnet og tenker på hva jeg skal kikke litt nærmere på isteden. Vi er jo i inngangen til vinteren nå og det kunne vært mye å gjøre dersom man hadde vært journalist med vinteridrett som spesialitet. Eller det området er så stort at det må nærmere spesialisering igjen inn mot en enkelt idrett veldig ofte.

Normalprogram

20-kilometeren (10km/15km for kvinner) er den eldste øvelsen i skiskyting. Arrangert første gang i VM i 1958 for menn, 1984 for damer. Det er fire skytinger, i rekkefølgen liggende, stående, liggende, stående, totalt 20 blinker. For hver bom blir langrennstiden påplusset med et tidstillegg, vanligvis ett minutt. Intervallstart som i sprint.

Skytinger
Skytinger

Stafett

Lag består av fire deltakere som går 7,5 km for menn og 6 km for kvinner, med to skytinger (en liggende og en stående). For hver serie på fem blinker har man åtte skudd til rådighet, men de tre siste patronene må lades enkeltvis. Hvis man ikke har fått ned alle blinkene etter de åtte skuddene, må man gå en strafferunde på 150 meter for hver blink som gjenstår. Lagene starter samtidig på første etappe, og som i langrennsstafetter må deltakeren berøre løperen på neste etappe for at vekslingen skal være gyldig.

 

Mix-Stafett

Lag består av fire deltakere (2 kvinner og 2 menn, i rekkefølgen: K-K-M-M) som går 6 km for kvinner og 7,5 km for menn, med to skytinger (en liggende og en stående). For hver serie på fem blinker har man åtte skudd til rådighet, men de tre siste patronene må lades enkeltvis. Hvis man ikke har fått ned alle blinkene etter de åtte skuddene, må man gå en strafferunde på 150 meter for hver blink som gjenstår. Lagene starter samtidig på første etappe, og som i langrennsstafetter må deltakeren berøre løperen på neste etappe for at vekslingen skal være gyldig.

Sommerskiskyting

En vanlig variant av skiskyting er sommerskiskyting eller rulleskiskyting som det også kalles, der ski erstattes med rulleski.

Sommerskiskyting via Wiki
Sommerskiskyting via Wiki

Verdenscupen

Verdenscupen i skiskyting er blitt arrangert siden sesongen 1977/78 (for herrer) og 1982/83 (kvinner). (Frem til sesongen 1986/87 ble verdenscupen for kvinner kalt Europacup, men deltakelsen var ikke begrenset til europeere).

Verdenscupsesongen varer fra desember til mars, med løp på forskjellige arenaer nesten hver uke. Sesongen består totalt av 9–10 konkurranseuker, der øvelsene arrangeres fra onsdag/torsdag til søndag. Stafett arrangeres fire til seks ganger hver sesong. VM-øvelser teller også med i verdenscupen. OL-øvelser telte med til og med 2010.

Norske vinnere

For menn har Norge vunnet verdenscupen sammenlagt 10 ganger.  Første gang i sesongen 1991/1992 med Jon Åge Tyldum. Og foreløpig siste gang med Tarjei Bø i sesongen 2010/11.

For kvinner vant vi første gangen i sesongen 1982/83 med Gry Østvik. Og siste sammenlagtseieren foreløpig kom med Tora Berger i sesongen 2012/13. Totalt har damene 6 sammenlagtseiere.

Flest enkelt seiere i verdenscupen for menn er det Ole Einar Bjørndalen som topper listen med stor margin. Han har 94 seiere, mens neste på listen er Martin Fourcade med 47 seiere. Begge er fortsatt aktive i inneværende sesong.

Mestvinnende dame er svenske Magdalena Forsberg med 42 enkeltseiere.