Tidligere har jeg skrevet om webdesign og flere nærliggende temaer. Nå føler jeg meg litt mettet på det emnet og tenker på hva jeg skal kikke litt nærmere på isteden. Vi er jo i inngangen til vinteren nå og det kunne vært mye å gjøre dersom man hadde vært journalist med vinteridrett som spesialitet. Eller det området er så stort at det må nærmere spesialisering igjen inn mot en enkelt idrett veldig ofte.

Vinteridrett

Alle vinteridretter konkurrerer jo nesten ukentlig på forskjellig steder. Snakker vi om på landslagsnivå så foregår det jo rundt omkring på forskjellige steder i verden på de stedene som kan ha vinteridrett da.Hvor mange forskjellige plasser hadde jeg kommet innom i løpet av 1 sesong dersom jeg f.eks. hadde vært en TV journalist og jobbet for et av de store TV selskapene som følger skiskytter sporten på nært hold hele vinteren.

Vinteridrett
Vinteridrett

Skiskyting

Skiskyting er en vinteridrettsgren der man kombinerer to helt ulike idretter, langrenn og skyting. Utøverne går runder i en skiløype, før de skyter mot fem blinker. Hvis utøveren bommer på en eller flere blinker, straffes utøveren med strafferunde(r) eller tidsstraff. Skiskyting har blitt en svært populær TV-idrett, spesielt i Tyskland, Russland og Norge.

Skiskyting var opprinnelig en militær disiplin, men på 1950-tallet ble den utviklet til en vanlig idrett. Norge har i mange år hatt meget gode resultater i denne idretten.

Skiskyting via Wiki
Skiskyting via Wiki

Reglene i skiskyting

De fullstendige reglene finnes på IBUs regelbok. Reglene som er gjengitt under er likevel nok til at en tilskuer vil forstå hva som skjer på en skiskytterarena, enten man faktisk er til stede eller sitter hjemme og følger konkurransen på TV.

Langrenn

Alle langrenns teknikker er tillatt i skiskyting, men det eneste tillatte utstyret er ski og skistaver. Skienes minimumslengde er skiløperens høyde minus fire centimeter.

 

Skyting

Skiskytteren bærer en rifle som veier minimum 3,5 kg, pluss ammunisjon i magasiner på ryggen under løpet. Riflene som brukes er i kaliber .22LR, og er ikke automatiske eller halvautomatiske. Ladningen må gjøres manuelt av skiskytteren.

Avstanden fra skytter til blink er 50 m. Ved liggende skyting er blinkenes diameter 45 mm, ved stående 115 mm. De fem blinkene har automatisk anvisning, de veksler fra svart til hvitt når de blir truffet, slik at skiskytteren (og publikum) umiddelbart vet om et skudd resulterte i treff eller bom.

Konkurranseformater

Sprint

I sprintøvelsen over 10 km (7,5 km for kvinner) skyter deltakerne to ganger (à 5 skudd), en gang liggende og en gang stående. For hver bom må deltakeren gå en strafferunde på 150 m. Det brukes intervallstart (vanligvis 30 sekunder).

Jaktstart

I jaktstart starter skiskytterne med en tidsforskjell fra et tidligere løp, vanligvis en sprintøvelse. Den utøveren som krysser mållinjen først, er vinneren. Distansen er 12,5 km (10 km for kvinner), man skyter fire ganger (2 ganger liggende og 2 stående), og hver bom gir en strafferunde på 150 m.

Fellesstart

I fellesstart starter alle skiskytterne samtidig, noe som begrenser det maksimale antallet deltakere. I løpet av 15 kilometer (12,5 kilometer for kvinner) skytes det fire ganger, to ganger stående og to ganger liggende. Man må gå en strafferunde for hver blink man bommer på. Distansen ble introdusert i verdenscupen i sesongen 1998/99.