Hva er en webdesigner? En webdesigner lager internettsider. Internettsider er både innholdet på sidene og ikke minst designet på sidene og mange spesialfelter innenfor her. En webdesigner kan jobbe både med innhold og design på nettsiden, og mange webdesignere har også mye kompetanse på programmering. Mange ganger kan en gammel dreven webdesigner ha mer peiling på programmering også, enn mange nyere utdannede programmerere. Her kan det selvfølgelig være store forskjeller fra person til person. Noen ganger skiller man mellom webdesigner og webutvikler med tanke på disse arbeidsoppgavene. Webutvikleren har gjerne mer kompetanse på programmering, mens webdesigneren kan mye om design av nettsider. Men begge to må være med for at det til slutt skal bli en web side som du og jeg kan nyte godt av på nettet.

Arbeidet med å lage en internettside fullt ut ferdig kan være en lang prosess med utkast, planlegging, produksjon, testinger og gjennomføringer. Enkelt sagt så kan det bli mye frem og tilbake før en webside er klar. Det finnes jo veldig mange forskjellige typer websider. For ikke å snakke om hvor mange funksjoner som man kan få lagt inn på en webside i dag.

Arbeidsdagen

Hvordan arbeidsdagen ser ut avhenger selvfølgelig av hvor du jobber og hva du jobber med. Dersom du driver et eget selskap, vil veldig mye av tiden gå til å ha kontakt med kundene og til markedsføring av firmaet. Er du derimot ansatt i et større firma som leverer tjenester innen webdesign, vil du i hovedsak jobbe med utvikling og design. Jobber du i et mindre firma kan arbeidet sikkert variere mye mer og man må hjelpe til med det som er mest nødvendig i øyeblikket. Fordeler og ulemper med alt vil sikkert mange si. Men man blir i hvert fall mye mer allsidig dersom man får prøve seg på flere arbeidsfelter innenfor yrket.

Arbeider du i et stort firma er det ofte samarbeid mellom flere forskjellige spesialområder innenfor yrket.

Personlige egenskaper

En god egenskap for en webdesigner er å ha forståelse for brukernes atferd på internett. Eller hva kunden til firmaet du designer websiden for ønsker å finne av opplysninger eller hjelp på din side. Og selvfølgelig å sette sammen alt dette til en nettside som gjør brukeropplevelsen best mulig – uansett om det er privat eller i forretningsverden.

merkevare_bilde

Webdesigneryrket har vært og er ganske sikkert enda i rask utvikling. Som webdesigner er det meget viktig å holde seg oppdatert, både når det gjelder teknikker og programvarer, og på hvordan internettbrukere navigerer og leter etter informasjon på nettsider.

Liknende yrker

Det er en del yrker som kan likne på webdesigner yrket. Vi kan nevne spilldesigner – i dette yrket må du være teknisk, kreativ og analytisk. Slik at du kan sette deg inn i hvilke spill brukerne ønsker.

Grafisk designer – Her jobber du med visuell kommunikasjon for å formidle ditt budskap gjennom bilder og tekst. Jeg kan videre nevne mediedesigner, spill programmerer, illustratør, interaksjonsdesigner, animatør og mediegrafiker som alle har visse likhetstrekk med webdesigner yrket.