Grensesnitt handler om kommunikasjon og å få ting gjort. Det finnes mange nettsteder der ute i dag som hjelper til å nå målet, men det er designerens jobb å lage et grensesnitt som hjelper brukeren å nå dette målet raskt.

Ikoner er perfekt for grensesnitt fordi de formidler meninger uten ord. Brukere kan lære hvordan ting fungerer i et grensesnitt bare ved å studere det visuelle og i samspill med elementene.

I dette innlegget vil jeg prøve å beskrive noen forskjellige måter å bruke ikoner for å forbedre kvaliteten med hjelpemidler fra en nettside. Det finnes ingen perfekte bruksområder, men det finnes fellestrekk mellom store ikoner og en forbedret brukeropplevelse.

Forbedret navigasjon

Ikoner hjelper selvsagt brukerne med å navigere seg frem på et nettsted basert på det visuelle alene. De beste ikonene er de som folk flest kjenner igjen så du bør alltid starte med dem. Men du kan også selv designe ikoner med tekst for å gi enklere brukervennlighet.

Klikk deg en runde rundt på nettet og skaff deg ideer på den måten før du bestemmer hva du vil ha på din side.

Klare Ikoner er til stor hjelp

Du kan selv finne ut og bestemme om du ønsker ikonene over hver kobling, i hver kobling eller under hver kobling for å skille mellom formål og atferd. Ikonene over hver kobling mener mange er den klareste metoden og enklest for brukeren å oppfatte raskest.

Husk alltid å inkludere tekst etiketter for linker også. Rene ikoner for navigasjon fungerer sjelden, eller i det minste er ikke det beste for brukervennlighet. Her kan du se mange eksempler på store og lettleste ikoner med tekst.

Men selv på et nettsted som pokerstarscasino.com kan du enkelt se hvor linkene vil føre deg. Det er mange valg, men du har en god oversikt med store og lettleste ikoner som gjør det mulig for deg å navigere til poker, rulettbordet, sportsbetting eller deres Vegas avdeling.

Her kan du se hvor enkelt du kan bestille hjelp også via nettet. Enten om du ønsker hjelp med alt, halvferdig sidedesign eller om du vil gjøre ting selv.

Hamburger meny ikonet

Et annet veldig viktig ikon er tre-menyikonet. Dette kalles også hamburger meny, og mens mange designere hater det, er flere brukere som sakte innser hva dette symbolet betyr. Kort forklart så er det det triple symbolet du ofte ser på nettsider – klikker du på det eller berører det så kommer det frem en større og mer fyldig meny med valg til deg.

Slik kan det fortsette videre. Utenfor teksten i den menyen du får opp kan det vises små pluss tegn som igjen betyr at det finnes flere undergrupper og mer stoff etter den teksten/linken du ser der og da. Slike ikon finner du på alle design hjelpesider i dag.

En annen populær trend er mega navigasjon nedtrekksmenyen. Dette kan bli funnet på nettsteder som Mashable og hvert ledd har en liten nedovervendt pil som viser en rullegardinmeny.

Mashable

Disse ikonene er ikke nødvendige, men de gir en mye bedre opplevelse. De fleste brukere gjenkjenner pil symbolet, og de vet hva det betyr.

Selvfølgelig kan man navigere uten pilene også. Men det kan ikke benektes at ikonene hjelper til å klargjøre hensikten og de gjør det mye enklere å navigere frem på siden.

Første inntrykk betyr mye

Jeg håper du har fått en liten forståelse av hva som lønner seg å inkludere dersom du vurderer å bygge / lage din egen nettside. Det er i grunnleggende veldig enkelt – det du ser ved første øyekast som ofte avgjør om du klikker deg videre eller ikke. Slik er det ofte i andre sammenhenger i livet også – eller andre ting du foretar deg på nettet.

Vinner favorittlaget ditt i fotball så ønsker du garantert å se neste fotball kamp de spiller – uansett om det er hjemme eller borte. Satser du penger på kampen blir det ekstra spenning.

Tilpasse Ikonene

Altså i tillegg til at innholdet på sidene dine er viktige selvfølgelig også så er ikoner en veldig viktig part av siden. Ikonene er noe av det aller første kunden / leseren av din side ser når han ankommer sidene dine. Har du ikke da gode løsninger så vil de ganske sikkert ikke bruke mye tid på sidene. Og du kan miste en potensiell kunde dersom du driver egen business.

Profesjonell hjelp

Du kan sette vekk alt arbeidet med å designe dine websider, men du kan også velge andre løsninger som å søke råd og hjelp til å designe utkast og foreta sluttformingen selv. Bruk fantasien også når det gjelder løsninger på hvordan ting skal gjøres. Dersom du har noen ansatte så kanskje en av de har en spesiell interesse / hobby om nettopp webdesign som du ikke kjenner til. Rådfør deg med andre både internt og eksternt – ikke sitt og spekuler for mye på ting alene. Lykke til uansett hva du velger den dagen du skal lage din egen side!