Design – hva er det første du tenker på når du hører det ordet? Jeg tenker på det å forme noe på en spesiell måte frem til et resultat. Du tenker kanskje webdesign? Eller du tenker kanskje på interiørdesign? Det er mange ting som hører inn under ordet design! Design er jo et internasjonalt ord og betyr vel å fremstille eller formgi noe. Altså prosessen som pågår mot et ferdig resultat som skal vises frem i en sammenheng.

Yngre jenter tenker kanskje ofte på klesdesign, hårdesign, motedesign eller kanskje interiør design for den ikke fullt så feminine ungjenta. Yngre gutter tenker kanskje mer på spilldesign, webdesign eller også her møbeldesign eller interiørdesign de også. Mulighetene er mange i hvert fall og det er jo bare fantasien som stopper deg fra å designe dine egne ting.

Klesdesign

I Norge tilbys det utdanning innen mange designeryrker. Det tilbys f.eks. både bachelor og mastergrad innen klesdesign! En klesdesigner kan designe hverdagsplagg, festantrekk, arbeidsklær og treningstøy. Som klesdesigner bestemmer du materiale, form, farge, snitt og funksjon for klær. Se i klesskapet ditt så skjønner du fort at det er behov for mange klesdesignere i verden. Vi alle har jo både klær til praktiske sammenhenger, pyntede sammenhenger og hverdagslige sammenhenger. Ja veldig mange varianter.

Trender              

Nye trender skaper stadig mer arbeid for klesdesignere. Og skal man følge med i tiden må klesdesignere være godt oppdatert på trender for å kunne produsere klesdesigner som selger. Du kan også være med på å lage nye moter og skape nye trender selv. Det er flere titler på en person som designer klær. Moteskaper, motetegner eller kostymedesigner er noen av navnene.

Spilldesign

En spilldesigner lager dataspill og videospill. I dette yrket må du være teknisk og kreativ, i tillegg til analytisk – slik at du kan sette deg inn i hvilke spill kjøperne ønsker.

Det må et helt team av utviklere, programmerere og spilldesignere til for å lage et profesjonelt spill. Spilldesignerens oppgave er å beskrive og formidle idéer slik at de kan realiseres. Faget spilldesign ligger i grenseområdet mellom kunst og teknikk. Som spilldesigner har du ideer og evner til stadig å finne på nye og spennende ting. Gjenbruke gamle ting er også viktig å kunne, og å bygge videre på disse tingene.

Spilldesign
Spilldesign

Som i de aller fleste andre designer yrker må en spilldesigner ha analytiske evner for å kunne sette seg inn i hva markedet ønsker til enhver tid slik at det designes og utvikles spill som selger. Godt spilldesign er meget avgjørende for å lykkes i et marked med veldig hard konkurranse.

Stor omsetning i verden

Målt i omsetning er spillindustrien i dag større enn filmindustrien. Her snakker vi om milliarder i omsetning hvert eneste år. Selv om jobbmarkedet for spilldesignere ikke er så stort i Norge, kan du med utdanning som spilldesigner også få jobb innenfor liknende områder, som for eksempel innen spillifisering og opplevelsesdesign.

Spillifisering og opplevelsesdesign blir til stadighet også brukt i andre medier enn spill nå til dags. For eksempel på TV, mange internettsammenhenger, i undervisning og i mobiltelefoner Innenfor disse områdene er det mange spennende jobbmuligheter.