Webdesign historien

Webdesign har hatt en nesten eksplosiv utvikling i løpet av de siste 20 årene. Siden vi så de første websidene kom på nittitallet og frem til i dag så er dette nesten for 2 forskjellige verdener å regne. De første sidene var skrevet i HTML og utført av dataeksperter. I dag kan vi alle forholdsvis enkelt design vår egen nettside og bestemme med enkle hjelpemidler hvilket design vår webside skal ha. Blogger, facebook, myspace er noen av de mest kjente som en stor andel av oss kjenner til å enten har benyttet eller benytter i dag for å fortelle våre budskap.

Utviklingen

Webdesign er designet som er til bruk på verdensveven, eller de vi best kjenner som internett, selv om det som oftest er begrenset til World Wide Web delen av det totale internettet. Kort sagt så handler dette om hvordan vi vil at internettsiden vår skal se ut!

De første nettsidene fra nittitallet ble gjerne skrevet i ren HTML kode av eksperter. Så kom det editorer som gjorde at det å lage nettsider ble enklere og mer tilgjengelig. Og i dag kan både mamma, pappa og bestemor designe enkle websider forholdsvis enkelt. Det finnes altså systemer som gjør at personer uten det minste kjennskap til HTML og andre programmeringsspråk kan designe ganske helproffe sider.

I dag består webdesign delen av internett av en hel mengde yrkesgrupper som er delaktig i designdelen før du og jeg kan lese siden på internett. Og selvfølgelig også etter at siden(e) er publisert er det mange som jobber med mange typer websider. Jeg kan nevne noen; Grafisk design, Programmering, Systemutvikling og markedsføring. Det er enda flere involvert alt ettersom hvor og i hvilken retning siden ønskes å spres i samfunnet vårt.

Utviklingen har gått fra den forholdsvis enkle HTML kodingen via XHTML og til CSS eller CMS. Her er det mye koder og forkortelser på navn og systemer. Kort sagt så har utviklingen vært meget eksplosiv, men i en meget positiv retning for det allmenne samfunnet.

Kvaliteten på Webdesign

Er kvaliteten på web designet viktig i dag? Svaret er stort sett et rungende JA!

 

Hvorfor?

La oss se litt på den viktigste delen der kvalitet er viktigst. Forretningsverden. En godt designet webside gir et firma konkurransefortrinn i dag. En dårlig nettside eller enda verre, en manglende nettside, kan fort bety økonomisk tap for en bedrift i dag. Dagens brukere «surfer» enkelt videre til neste webside dersom de ikke finner ønsket firma online i dag eller dersom siden er lite informativ og rotete oppsatt, bare for å nevne de enkleste feilene som kan gjøres. Veldig mange av brukerne i dag er også meget bevisste på nettsvindel, og dersom siden er dårlig designet så kan denne mistanken fort oppstå og brukeren «hopper videre» til neste side da slikt virker useriøst i dagens datasamfunn. Og den potensielle kunden er tapt!

Dette får være nok for denne gangen. Dette temaet er så stort så jeg vil skrive mer om dette i en kommende blogg/artikkel i nær fremtid.

Relatert innlegg